Ädellab-alumnen Olof Marsja får Maria Bonnier Dahlin-stipendium för egen skulptural vokabulär

20 november 2019

"Med humor och stort allvar låter Olof Marsja olika material och former mötas i ambivalenta och skavande konstellationer. Likt en trickster gäckar han kategorier som bildkonst, konsthantverk, tradition och samtid. I hans installationer – där renhornet möter glaset från hyttan – skapar han en egen skulptural vokabulär och nya dialoger och berättelser uppstår." (Ur juryns motivering)

Foto: Maria Bonnier Dahlins Stiftelse / Hendrik Zeitler


Olof Marsja (1986) är utbildad vid Konstfack där han 2017 tog sin kandidatexamen på Ädellab, skolans program för smyckes- och corpusutbildning. Han har även studerat skulptur på Bildkonstakademin i Helsingfors. Framförallt arbetar Marsja med skulpturala uttryck och mötet mellan olika material. År 2019 var han en av finalisterna till Kirunastipendiet och har ställt ut på Galleri Box, Luleå Biennalen, Konsthall Marieholm, Barklund & Co, Steneby Konsthall, Botkyrka Konsthall och Kaskl Gallery i Berlin. Marsja var en av konstnärerna som deltog i Residency-in-Nature i Lainio och var artist in residence på Stenebyskolan och The Glass Factory i Boda.

Vernissage för utställningen med 2019 års Maria Bonnier Dahlin-stipendiater Olof Marsja och Iris Smeds äger rum på Bonniers konsthall onsdag 4 december, kl 18–20. Utställningen pågår till och med 26 januari 2020.

Maria Bonnier Dahlins Stiftelse delar årligen ut stipendium till unga svenska konstnärer för att stötta dem i deras arbete. Stiftelsen grundades 1985 av Jeanette Bonnier till minne av hennes dotter Maria. Stiftelsen söker alltid upp det nya och det nyskapande och de konstnärer som tagit emot stipendiet genom åren tillhör idag några av Sveriges mest uppmärksammade.

Ädellab är Konstfacks smyckes- och corpusutbildning med rötter i guld- och silversmidet. Idag arbetas i mängder av olika material, allt från ädla metaller till silikon och plast. På Ädellab uppmuntras nästa länk i kedjan av konsthantverkare och konstnärer att experimentera med form, material, tekniker och frågeställningar.


Kandidatprogrammet Ädellab: www.konstfack.se/Utbildning/Kandidatprogram/Adellab-180-hp/

Olof Marsja: www.olofmarsja.com

Uppdaterad: 20 november 2019
Sidansvarig: