Vårutställningen 2018 i media

18 maj 2018

Ett urval av artiklar om och recensioner av årets vårutställning på Konstfack.

Konsten.net: Konstfacks vårutställning 2018
Hur man än väger och mäter andas vårutställningen potential, förväntan och framtid.


Fria Tidningen: Nathalie Ruejas Jonson och det autistiska perspektivet

Konstfacks vårutställning har alltid var en skramlig tillställning. Myriader av miniutställningar, ständiga intryck och en charmigt konstnärlig slarvighet organisatoriskt. [...] Men där är ett litet rum med kuddar och en vacker matta. Ett hål in till ett krypin i hörnet av rummet. Lite för litet för en vuxen man, men det går. [...] Det är Nathalie Ruejas Jonson som har upprättat en autistvänlig miljö mitt i kaoset.


Svensk Form: Öppna gränser då examensutställningarna tar plats i staden

En rundvandring på Konstfacks stora utställning där nyutexaminerade kandidat- och masterstudenter inom konst, design, konsthantverk och bildpedagogik visar upp sina examensverk, är ett inspirerande sätt att kunna läsa av olika strömningar i samtiden.


Dagens Nyheter: Studenterna på Konstfack river mentala murar

Det känns att det är valår på Konstfacks vårutställning. Konsten både debatterar och gestaltar. Smittande och nyfiket gjort, skriver Annica Kvint.

 

 

Arkitekten: Nu öppnar Konstfacks vårutställning
Tidskriften Arkitekten har träffat fyra masterstudenter som berättar om sina examensarbeten inom inredningsarkitektur, möbeldesign och rumslig gestaltning.


Form: Konstfack Degree Exhibition 2018
This year Konstfack presents 175 projects by artists, designers, craftspeople and educators in exciting new locations. Form takes a closer look at some of them. Today: Kristina Lundsjö and her project Waste Not, Want Not!


Norrbottens-Kuriren: "Låt estetiska ämnen bli obligatoriska"
– Min studie visar att bild är ett stort ämne. Därför är det av största vikt att detta bildningsämne återkommer till den svenska gymnasieskolan, säger Caroline Marjoniemi.


Bättre stadsdel: Inredningsarkitekt skapar installation mot depression

Solen strålade på Telefonplan när Konstfacks vårutställning öppnades, men i Svarta havet, Konstfacks auditorium, var det kolsvart. Förutom Linus Fridéns unika arkitektoniska utställning.


Omkonst: Ordvisor för seende

"En mycket sympatisk ambition är att lyfta fram poesin, ordvisorna, privat-sagorna och de personliga berättelserna som ett tema för att berika seendet. Karin Boyes välkända rad "Ja, visst gör det ont när knoppar brister" är lysande och kongenial med våndan att bevisa sig värdig sina livsval, och i det här fallet även sin examen."


StockholmDirekt.se: Hon vill ha fler kvinnor på skolschemat

Hon vill att bildämnet ska handla mer om skapande än om döda, manliga konstnärer. Felicia Bäckvik är snart färdig gymnasielärare i bild och design på Konstfack, där hon nu ställer ut sitt examensarbete.


Klimt02: Rest Easy with Confidence. Konstfack Degree Show 2018

This year the Konstfack Degree Show is framed by Swedish poet and novelist Karin Boye's poem about pain and spring, about how creation and life are intertwined. The courage to break boundaries and think in new ways go hand in hand with doubt and hesitation... can I take this step? Will it be any good – does it hold up? And yes, it does.


Norrköpings Tidningar: Examensarbetet visas för tusentals

Linus Fridén från Norrköping deltar i Konstfacks vårutställning med ett examensarbete som ska hjälpa personer med årstidsbunden depression.


24nybro.se: Hon ställer ut på Konstfack: "Handlar om hållbart mode"

"Det blir en workshop som handlar om hållbart mode, stil och uppdatering av plagg. Workshoppen är kopplat till identitetsprocesser och hur man konsumera stilar utan att konsumera fler plagg.", säger Sanna Sjöstrand.


Vetlandaposten: Hon har fastnat för folkparkerna – ställer ut på Konstfack

"Det är sällan den vardagliga, folkliga arkitekturen som uppmärksammas". Orden kommer från arkitekten Josefin Lindberg, som intresserat sig för Folkets park. Resultatet ställs ut på Konstfacks vårutställning.


MyNewsdesk: Autistiskt perspektiv tar plats på Konstfacks Vårutställning

Nathalie Ruejas Jonson vill belysa att då autism i första hand betraktas som ett patologiskt tillstånd gör den uttalade autistiska identiteten till ett hinder, snarare än en möjlighet för ökad förståelse i kontakt med normsamhället och hur marginaliserade grupper som rasifierade och icke-heterosexuella exkluderas helt och hållet inom den rådande synen på autism.

Uppdaterad: 18 maj 2018
Sidansvarig: