Sara Teleman ny professor i illustration på Konstfack

10 januari 2018

Sara Teleman till Konstfack som Sveriges enda professor i illustration: "Vi måste tydliggöra och hävda vår expertis."

Foto: Jenny Gustafssonllustratören Sara Teleman tillträder den första februari tjänsten som ny professor i illustration. Hon är också journalist, författare, redaktör, lärare och föreläsare. På Konstfack, där hon tog sin master, har hon tidigare arbetat med undervisning i illustrationshistoria, liksom på Södertörns högskola, Nyckelviksskolan, Beckmans Designhögskola och Berghs School of Communication.

Sara Teleman talar och skriver också om visuell kommunikation i olika medier och för tidningen Tecknaren, som hon tidigare var nyhetsredaktör för, fortsätter hon skriva. Hon initierade antologin Svensk Illustration – en visuell historia 1900–2000 och har medverkat i ett tiotal andra titlar med både illustration och text. Rösträtt för kvinnor (LL-förlaget 2016) är en av hennes senaste böcker.

– Tjänsten som professor är ett jätteroligt sätt att fira att jag gick ut Konstfack för exakt 20 år sedan. Först och främst vill jag lära känna utbildningen, kolleger och studenter. Sedan vill jag prata om hur verkligheten ser ut i en tid när "alla kan allt" och då det verkligen gäller att tydliggöra och hävda vår expertis. Att kunna hänga med i diskursen är en del av detta och därför är det viktigt att Konstfack också förser studenterna med en teoretisk bas, berättar hon som gick sin kandidatutbildning på HDK varav en termin byttes mot en på det grafiska lärosätet Penninghen i Paris. Därefter tog hon en master på Konstfack för att sedan frilansa i egen verksamhet. Mellan 2007 och 2012 arbetade hon på Konstnärsnämndens internationella program för bild- och formkonstnärer, Iaspis, där hon var med och integrerade formområdet (design, konsthantverk, mode och illustration) i den dagliga verksamheten.

– Vad jag också vill lyfta är handen, huvudet och kopplingen däremellan – hantverket. Likaså texten och talet – spänningen mellan ord och bild. Ytterligare en sak av vikt är att underlätta forskning inom både illustration och grafisk form. Det måste bli lättare för dem som vill bidra till teoribildning inom visuell kommunikation utifrån dessa två discipliner, avslutar professor Teleman.

Sara Teleman: www.sarateleman.com

(Foto: Jenny Gustafsson)

Uppdaterad: 10 januari 2018
Sidansvarig: