Salad Hilowle i kortfilmssatsningen Röst

8 februari 2018

Konststudenten Salad Hilowle deltar i kortfilmssatsningen Röst med filmen Waryaa. Kortfilmssatsningen Röst kommer att lanseras under Almedalsveckan i juli för att sedan visas av SVT och Folkets Bio fram till valet i september.

Stillbild från filmen Waryaa.


- Det känns stort få vara med i denna projekt. Formatet är väldigt kort - att berätta något slagkraftigt 4:30 min är väldigt utmanande och spännande samtidigt, säger Salad.

Filmsatsningen är intierad av Svensk Filminstitutet, SVT och Folkets Bio. Syftet är bland annat att sätta demokratin i fokus och inspirera publiken till att rösta i höstens val.

Projektet Waryaa sammanfattar Salad såhär: Jan Troell-filmspråk möter somalisk kultur. Salad Hilowe har regisserat och producent är Henrik Pekkiri.

- Jag sökte en röst för att jag såg en chans berätta om mitt Sverige, att ge röst åt mitt Sverige som består av somalisk diaspora och berättelser från andra städer än storstäderna. Att det fick vara ett hybridfilm gjorde att jag blev ännu mer intresserad, säger Salad.

Salad har tidigare medverkat på olika sätt i skapandet av följande filmer: Brev till Sverige (2017), Erinra (2015), Familjärt (2015), VMA - Viktigt meddelande till allmänheten (2015) och Sista utposten före Nordkorea (2010).

Salad Hilowles konstnärskap kretsar kring identitet, minnen och plats, Han senaste kortfilm "Brev till Sverige" var shortlistad för Guldbaggenominering, samt en hedersomnämnande i Tempo Dokumentärfestival för bästa kortfilm. Samma film sågs även av mer än 1 miljnon på tv under 2017. Samma år gjorde Hilowle konstnärlig utsmyckning på IFO-huset i Tierp.

Hilowle har rötter i Somalia och Gävle, är bosatt i Stockholm, och studerar tredje året på kandidatprogrammet Konst på Konstfack. Han fick 2015 ett av Sveriges största stipendier, Karin och Erik Engmans stipendiet.


Kortfilmssatsningen Röst: www.filminstitutet.se/sv/om-oss/press/pressmeddelanden/2018/bidragen-till-kortfilmsatsningen-rost-har-presenterats/

 

Foto: Maja Bäckström

Uppdaterad: 8 februari 2018
Sidansvarig: