Oskar Laurin formger vårutställningen 2018

22 januari 2018

Årets vårutställning visualiseras av en lekfull identitet där Konstfacks grafiska profil ställs i kontrast till blommande och kompromisslösa bokstavsformer. Oskar Laurin utgår från en dikt av Karin Boye och fokuserar på förvandlingar. Vernissagen för Konstfacks vårutställning 2018 är den 17 maj.


- Det känns superkul att ha fått det här uppdraget! Speciellt eftersom det är en möjlighet att vara en del av den här transformationen under våren, säger Oskar Laurin.

För Oskar Laurin handlar vårutställningen om förvandlingar. En skola blir en utställning. Vinter övergår i Vår. Vardag blir till Fest. Idéer omsätts i Verklighet. Studenter slutar att vara studenter och blir till något nytt.

Förvandlingen speglas i körsbärsträden utanför skolan. Månader av ansträngning kulminerar i tio dagar av överdåd, som sedan plötsligt blommar över, plockas ner och försvinner. Knoppar brister och blommor spränger fram.

"Ja visst gör det ont när knoppar brister.
Varför skulle annars våren tveka?"
Ur Ja visst gör det ont? av Karin Boye

I arbetet med identiteten för vårutställningens har Oskar Laurin utgått från Karin Boyes dikt Ja visst gör det ont, ett av Sveriges mest lästa och igenkända diktverk, tydligt bunden till våren och ofta förknippad med skolavslutningar och uppbrott.

- Boyes dikt kan på ett kongenialt sätt användas för att beskriva den konstnärliga processen, de känslotillstånd studenterna går igenom under arbetet fram emot utställningen. Tilltro och tvivel inför det egna arbetet och framtiden. Rädsla och självförtroende om vart annat. Den beskriver svårigheten i att streta emot, i att utvecklas, att ställa frågor och göra omtagningar. Att ifrågasätta sig själv och sin praktik. Att utvecklas och blomma ut, säger Oskar Laurin.

Formmässigt rör det sig om en typografisk och lekfull identitet där Konstfacks grafiska profil ställs i kontrast till bokstavsformer som likt studenterna och deras projekt blommar ut och spränger fram, unika och kompromisslösa.

Oskar Laurin är grafisk formgivare. Under det senaste året har han, förutom den egna praktiken, bland annat föreläst på Beckmans. Och publicerat den egna boken "Searching for possibilities in the gaps of what is known" som finns att låna på skolans bibliotek. Han har en kandidatexamen i Grafisk design & Illustration samt en masterexamen i Visuell Kommunikation från Konstfack.

Vernissagen för Konstfacks vårutställning 2018 är den 17 maj.

Uppdaterad: 22 januari 2018
Sidansvarig: