Vila i tilliten på Konstfacks vårutställning 2018

7 maj 2018

I år ramas Konstfacks vårutställning in av Karin Boyes dikt om smärtan och våren.
- Vårutställningen kommer att bli en alldeles enastående blandning eftersom studenternas arbeten och tankar är lika outgrundligt vackra som våren själv, säger Maria Lantz, rektor på Konstfack.


"Ja, visst gör det ont när knoppar brister. Varför skulle annars våren tveka? Varför skulle all vår heta längtan bindas i det frusna bitterbleka? Höljet var ju knoppen hela vintern. Vad är det för nytt, som tär och spränger? Ja visst gör det ont när knoppar brister, ont för det som växer och det som stänger."

I år ramas Konstfacks vårutställning in av Karin Boyes dikt om smärtan och våren. Vi läser hennes ord, ser hur skapandet och livet hänger samman. Modet att spränga gränser och tänka nytt går hand i hand med tvivlet och tvekan...kan jag ta detta steg? Blir det bra – håller det? Svaret till årets 175 avgångsstudenter är ett tveklöst "ja"! De tar plats i Konstfacks långa tradition av att upprätta nya sammanhang mellan estetik, etik, form och pedagogik som påverkar samhället, ja, världen. Genom detta kommer de att göra avtryck i det stora och i det lilla, som konstnärer, formgivare, lärare, arkitekter, konsthantverkare och designers. Deras arbeten och tankar är lika outgrundligt vackra som våren själv, lika kraftfulla och dramatiska. Vägen dit har varit lång, ibland fylld av smärta. Men när skapandet blommar ut är det glädjen och euforin vi känner. Våren är här, och framtiden.
/ Maria Lantz, rektor

De 175 examensstudenterna vilar i den tillit som Karin Boye också talar om, detta i sina undersökningar av allt från identitetsbyggande, psykisk ohälsa och tidsbegrepp till naturens olika ansikten, bakteriers meningsbärande och själens vandring efter döden. Här finns dans och koreografi, förslag till nya material, ett ode till vävning samt en förklaring till hur estetiska och historieberättande tekniker används för att förändra samhället. Med mera.

Curator: Marti Manen
Utställningsansvarig: Anne Klontz

Grafiskt koncept: Oskar Laurin; "Boyes dikt kan på ett kongenialt sätt användas för att beskriva den konstnärliga processen, de känslotillstånd studenter går igenom under arbetet fram emot utställningen. Tilltro och tvivel inför det egna arbetet och framtiden. Rädsla och självförtroende om vart annat. Den beskriver svårigheten i att streta emot, i att utvecklas, att ställa frågor och göra omtagningar. Att ifrågasätta sig själv och sin praktik. Att utvecklas och blomma ut."

www.konstfack2018.se finns texter av rektor, curator och studenter samt bilder av verk och grafisk form. För mer information/frågor, kontakta Skyddad adress, tel 0708-50 15 40.

Konstfacks vårutställning är öppen mellan 17 och 27 maj, vardagar 12–19, helger 12–16. Vernissage den 17 maj 12–20, invigning kl 16.

Uppdaterad: 7 maj 2018
Sidansvarig: