Flyktpunkt - ny svensk fotografi 2018

20 september 2018

Med utställningen Flyktpunkt 2018 vill Centrum för fotografi (CFF) se kommande tendenser inom fältet för den fotografiska bilden. Utställningen pågår 21 september - 7 oktober.


 
Climbers (2018)
Foto: Sofie Kjørum Austlid


Med Flyktpunkt 2018 ges möjlighet för besökare att ta del av några av kommande generations fotografers och konstnärers verk, samt se på deras intresse inom den fotografiska genren.

Flyktpunkt vill ta temperaturen på det fotografiska fältet och fånga upp några av de mest angelägna projekt som producerats under året som gått. Projekt som sannolikt pekar ut riktningen för många av de arbeten vi kommer att få se inom den linsbaserade konsten under kommande år.

Då flera av de plattformar för fotografi som tidigare funnits tagits upp i konstvärden, finns idag ett ökat behov av diskussion om den fotografiska bilden och dess specifika förutsättningar. Det behövs ytterligare platser och sammanhang där samtal om fotografiers betydelser och praktiker kan föras och fördjupas. Många av de nya tankar och idéer som bär samtiden in i framtiden föds på landets universitet och högskolor. Inte minst gäller detta för de konstnärliga verksamheterna. Det är inte ovanligt att det är inom konsten samhällets förändringar blir synliga allra först.

Ansökan till utställningen var öppen att söka för studenter som vårterminen 2018 avlagt en kandidat eller masterexamen vid en konstnärlig högskola i Sverige, och som arbetar med analogt eller digitalt stillbildsfotografi, arkivfotografi eller rörlig bild.

Juryn bestod av Iréne Berggren (fotohistoriker, bildredaktör och curator), Susanne Fessé (konstvetare och curator, samt ansvarig utgivare för fototidskriften VERK), Lars Willumeit från Zürich (curator, redaktör och kritiker), och Pelle Kronestedt (verksamhetschef på CFF).

Följande åtta konstnärer deltar i årets utställning: Cecilia Helsing, Sofie Kjørum Austlid, Joakim Sandqvist, Ekaterina Lukoshkova, Noora Lehtovuori, Samaneh Roghani, Alma Schreck och Xenia Klein.

Digital utställningskatalog: issuu.com/centrumforfotografi/docs/flyktpunkt_14x20_online_org

Vernissage: fredag den 21 september, kl 18-21 på galleri CFF – Centrum för fotografi, Tjärhovsgatan 44 i Stockholm

Utställningen pågår till och med söndag 7 oktober. Öppettiderna är ons-fre kl 12-18, lör-sön kl 12-16.


Seminarium: Brytpunkt

I samband med utställningen "Flyktpunkt – ny svensk fotografi 2018", arrangerar CFF ett kritiskt seminarium under namnet Brytpunkt. Seminariet tar dels upp tiden vid högskolan, dels etableringsfasen efter examen. Ett seminarium om vad som sker i övergången mellan konstnärlig fotografisk utbildning till livslång yrkesverksamhet.

Läs mer här: Seminarium Brytpunkt.pdf

Fredag 21 september, kl 9.30-17.00.

Seminariet är gratis, alla varmt välkomna! OSA till Skyddad adress.


CFF stöds av Kulturrådet, Landstingets kulturförvaltning, Kulturförvaltningen Stockholm stad och Stiftelsen Längmanska kulturfonden.

Uppdaterad: 20 september 2018
Sidansvarig: