Bok formgiven av Jiri Adamik-Novak juryns favorit i Svensk bokkonst 2017

26 mars 2018

"En bok som växer i mötet med läsaren" tycker juryn om boken "Skrivandets förhandlingar" formgiven av Jiri Adamik-Novak, lektor på Konstfack. Boken är utgiven av Konstfack Collection.


Juryns motivering:
"Opretentiös men ändå sofistikerad textbok med alster av unga skribenter. Goda val av papper, typografi och bild. Snillrik hantering av en öppen rygg som med hög precision införlivar titlar och författarnamn. Skönt format, och många fina detaljer – fluorescerande tryck, snitt med tonande effekt. Originella omslag i form av medbundna blad i avvikande papperskvalitet. En bok som växer i mötet med läsaren."

Boken publicerades inom ramen för den fristående kursen "Skrivandets förhandlingar - konflikt och ansvar i text", under ledning av författaren Elisabeth Hjorth. För formgivning, foto och illustration står Jiri Adamik-Novak, som förutom äran får prisstatyetten "Den gyllene boken" av Ernst Billgren.


Bland de totalt 25 vinnarna av Svensk Bokkonst 2017 finns flera med Konstfack-anknytning:

Den tidigare Konstfack-professorn Hans Cogne med boken "Amazing Gaze".

Sara Lundberg med boken "Fågeln i mig flyger vart den vill" (gick på Konstfack år 2000).

Julia Peirone med boken "Girls, Girls, Girls" (Konst 1999-2001).

Lotta Kühlhorn med boken "Kulör – en bok om vad färg gör" (linjen för grafisk design och illustration).

Erik Svetoft med seriealbumet "Mondo" (student på masterprogrammet i Visuell kommunikation).

Sepidar Hosseini och Moa Schulman har illustrerat och formgett boken "Transformationer. 1800-talets svenska translitteratur genom Lasse-Maja, C. J. L. Almqvist och Aurora Ljungstedt". Båda har gått kandidatprogrammet grafisk design och illustration.


Svensk Bokkonst grundades år 1933 och är idag en ideell förening som ska stimulera och inspirera bokbranschen till ökad kvalitet inom produktionen av böcker. För att fullfölja denna ambition utses årligen 25 föredömligt producerade böcker och pekar därmed på goda förebilder.

Svensk Bokkonst (webb): www.svenskbokkonst.se
Svensk Bokkonst (Facebook): www.facebook.com/svenskbokkonst/


Konstfack Collection är en publikationsplattform på Konstfack: www.konstfack.se/Om-Konstfack/Publikationer/

Uppdaterad: 26 mars 2018
Sidansvarig: