Tone Linghult får Söderköpings kommuns kulturstipendium

8 september 2017

Tone Linghult, student på kandidatprogrammet Keramik & Glas år 2, får Söderköpings kommuns kulturstipendium på 5000 kronor.


Motiveringen för valet av Tone Linghult är "att hennes konstnärliga uttryck är undersökande och gränsöverskridande med kombinationer av olika material med spännande ljussättningar".

- Söderköpings kommun berättade att de hade sett mina verk för flera år sedan på en utställning i just Söderköping och sedan dess haft ett öga på mig, säger Tone. Det är smickrande att de har följt mig och att de tyckte att det jag gör är spännande, och dessutom värt ett stipendium.

Tone har tidigare arbetat i olika material, men just nu är glas utgångspunkten.
- Det som återkommer oavsett material är att jag tycker om att på olika sätt ta in ljus och skuggor som blir en del av verket, säger Tone. Naturligtvis finns alltid ljus och skuggor med när en arbetar med skulptur, men det fascinerar mig hur mycket en kan påverka objektet och rummet med ljussättningen.

För stipendiepengarna vill Tone bland annat köpa ljusutrustning för att kunna fortsätta experimentera
- Jag är tillfrågad att ha en utställning på biblioteket i Söderköping i oktober, säger Tone. Jag ska ställa ut glas och använda den nya ljusutrustningen för att göra rummet och föremålen mer intressanta.

Uppdaterad: 8 september 2017
Sidansvarig: