Tom Sandqvist ger ut ny roman

15 augusti 2017

Tom Sandqvist, adjungerad professor på Institutionen för Konst, ger ut sin tredje roman. Nya boken heter "Efterlämnad egendom".


Romanen består av två delar: "Olofs berättelse" och "Oświęcim".

"Olofs berättelse" handlar om en författare i sörmländska Backa hittar en pärm med spridda anteckningar som hans äldre bror Olof hade skrivit mot slutet av sitt liv. Anteckningarna innehåller en ohygglig hemlighet invävd i en berättelse om brödernas gemensamma barndom, farfar och farmor, mamma och pappa, en röd moped och en övergiven rysk bil vid vilken länsman har hittat en död kvinnokropp.

I "Oświęcim" återvänder läsaren till Backa, konstnärsateljén i den gamla skolan och "trivselkvällarna" med öl och salta pinnar i sockengården. Berättelsen filtreras genom den serie på fyra ohyggligt nakna målningar som växer fram i den till ateljé förvandlade forna gymnastiksalen.

Romanen utkommer hösten 2017 på förlaget Symposium.

Tom Sandqvist är författare och professor i konstens teori och idéhistoria samt docent i konsthistoria. Han har publicerat en lång rad konsthistoriska och konstteoretiska studier, av vilka flera koncentreras till det tidiga central- och östeuropeiska 1900-talet.

Uppdaterad: 15 augusti 2017
Sidansvarig: