Lina Wilckens tilldelas Michael Treschow-stipendiet 2017

14 december 2017

"För sitt modiga och samhällskritiska förhållningssätt till design" - så börjar motiveringen när Lina Wilckens, som i våras gick ut Konstfack, får Michael Treschow-stipendiet 2017 om 100 000 kronor.


Michael Treschow-stipendiet instiftades 2003 och vill ta fram innovativa och hållbara lösningar. Stipendiet delas ut i samarbete med SVID, Stiftelsen Svensk Industridesign, till en designstudent som visat på djärvhet och lust i sitt arbete.

- Det är fantastiskt att få Michael Treschow-stipendiet, som öppnar upp för många nya möjligheter; det gör att jag fullständigt kan fokusera på mina studier och får chans att genomföra projekt som tidigare endast var idéer. Jag hoppas kunna bidra till både aktuella och framtida ämnen, säger Lina Wilckens.

Efter ett förberedande år på Nyckelviksskolan, en kandidatexamen i industridesign på Konstfack samt en utbytestermin på Glasgow School of Art går Lina Wilckens nu på masterprogrammet med inriktning mot Business & Design på HDK vid Göteborgs universitet.

Juryns motivering:
"Lina Wilckens tilldelas årets Michael Treschow-stipendium för sitt modiga och samhällskritiska förhållningssätt till design. Hon visar på en enorm drivkraft och beslutsamhet som lyser igenom i alla hennes arbeten och många engagemang.
Lina visar en bredd på sitt designarbete, med allt från sin "lounge chair un{common}", som ifrågasätter tradition och bryter normer, till att undersöka hållbara, ätbara förpackningslösningar. I texten "The language of design" visar hon även på betydelsen av det skrivna ordet, som Lina själv beskriver det, den kanske mest intressanta men också mest försummade designmetoden.
Stipendiet delas ut till en student som visar på djärvhet, nydanande, socialt engagemang och hållbarhet och inom alla kategorier får Lina högsta betyg av juryn. Vi ser med glädje fram emot att få följa hennes framsteg och fortsatta arbete med viktiga och svåra samhällsfrågor som kommer innebära en bättre värld för oss alla."

Stipendiet delades ut idag under ett designseminarium på Konstfack i Stockholm.

Lina Wilckens examensarbete "un{common}": www.konstfack2017.se/bachelor/baid/lina-wilckens/

Michael Treschow-stipendiet: www.svid.se/mtstipendiet

Uppdaterad: 14 december 2017
Sidansvarig: