Konstfackstudenten Salad Hilowles verk på plats i Tierps nya kommunhus

20 december 2017

Vem skapar platsens identitet? Är det människorna som befinner sig på en plats som skapar dess identitet? Vilken betydelse har historien och minnena om platsen? Dessa frågor har konstnären och Konstfackstudenten Salad Hilowle ställt sig i verket Huset i Tierps nya kommunhus.

Salad Hilowle 2017. (Väven är gjord i samarbete med Frida Petterson, Konstfack Textil åk 3)


Verket bygger på minnen berättade av personer som arbetar eller har arbetat i byggnaden, bland annat från tiden när det rymde polisväsendet. Utifrån dessa intervjuer, återkommande upptäcktsfärder i huset samt med inspiration av Jeny Rengmans diktsamling Huset, en poetisk undersökning av språkets makt i ett kommunhus, har Hilowle i olika tekniker skapat ett konstverk i tre delar.

– Jag intresseras av vad det är som gör en plats och ville undersöka det mer. Är det historien om platsen som skapar den eller människorna på den? Mitt syfte med projektet var att lyfta fram olika personer som har en relation till byggnaden, säger Salad Hilowle.

På det så kallade IFO-husets översta våning finner man textverk bestående av nyckelord från personalen – lysande, utskurna ur fluorescerande plexiglas. I mittenvåningens korridor; arkivbilder från husets historia, starka minnen som personalgemenskap, barnaktiviteter och första spadtaget vid byggandet av huset. Konstverkets tredje del i korridoren på bottenvåningen avspeglar både i material och motiv husets mänskliga, språkliga och funktionella mångfald.

Salad Hilowles konstnärskap kretsar kring identitet, minnen och plats, bland annat i filmer som uppmärksammats såväl internationellt som nationellt. Kortfilmen Brev till Sverige har chans till en Guldbaggenominering. Hilowle har rötter i Gävle, är bosatt i Stockholm, studerar tredje året på kandidatprogrammet i konst på Konstfack och fick 2015 ett av Sveriges största stipendier, Karin och Erik Engmans.

För mer information: Skyddad adress, 0760-51 84 56

Uppdaterad: 20 december 2017
Sidansvarig: