Konstfack i brasilianska Salvador

24 januari 2017

Med utgångspunkt i en forskningsinriktad kurs under ledning av doktoranden Luis Berríos-Negrón besöker en fokusgrupp med åtta studenter från masterprogrammen Konst och Textil den Brasilianska staden Salvador i Bahia-provinsen.

Under perioden gör gruppen ett antal studiebesök, genomför möten och presentationer. Vistelsen avslutas med en utställning i tre delar samt en publikation.


Luis Berríos-Negrón föreläser för studenter och volontärer på Arkeologiska Museet. Intresset för Konstfack är stort och entusiastiskt! Att få höra våra reflektioner är uppskattat och frågorna är svåra: vad betyder arkeologi, samlande och utställande av föremål i en så komplex kontext som Bahia där kolonialism, fördrivning av ursprungsbefolkning och slavhandel har präglat de senaste tre hundra åren?

 

Ett av besöken gick till Terreiro, ett område i naturen där en grupp som utövar religionen Candomblé samlas. På bilden syns vi tillsammans med gruppens andliga ledare Tata Mutá Imê, och några av de andra medlemmarna samt våra samarbetspartners i Bahia.

 

I favelorna, de informella bostadsområdena, kan man köpa både det ena och det andra. Här kan man köpa olika rituella objekt för utövning av Candomblé. Skylten tillhör ett företag med namnet "Seeds of Time" som säljer produkterna.

Uppdaterad: 24 januari 2017
Sidansvarig: