Rochus Hinkel utsedd till professor i inredningsarkitektur med inriktning mot möbeldesign

16 september 2016

Konstfack har utsett lektor Rochus Hinkel till ny professor på programmet Inredningsarkitektur & Möbeldesign för att stärka ett område där den samhälleliga efterfrågan på kompetens är stor.

Rochus Urban Hinkel I sin roll som professor vill Hinkel uppmuntra studenterna att både ifrågasätta och utveckla sin yrkesroll i takt med sam- och framtidens snabbt föränderliga förutsättningar.

- Jag ser inredningsarkitektur och möbeldesign som ett fält som ständigt återuppfinner sig självt. Jag uppmanar mina studenter att ifrågasätta och expandera sina yrkesroller och jag har ett ansvar att uppmuntra dem att utveckla sina idéer om framtidens yrkesroller och framtidens värld. Jag vill att inredningsarkitekter kommer med lösningar på viktiga samhällsbehov och vardagsproblem istället för att enbart fokusera på exklusiva miljöer för handel och varumärkesbyggande. Inom möbeldesignen måste vi fråga oss hur vi kan utveckla synen på produkter bortom användbarhet och estetik, och istället tala om objekt med en social agenda. Detta kan vi till exempel göra genom en formgivning som tillåter oss att mötas eller arbeta tillsammans med varandra på nya sätt. Studenterna behöver lära sig hur de kan utveckla taktiker och strategier som låter deras formgivning svara mot en platspolitik på ett kreativt, respektfullt och innovativt sätt, säger professor Rochus Hinkel.

Rochus Hinkel en Bachelor of Arts i inredningsarkitektur och en Master of Art i arkitektur och har varit verksam vid EPR i London, Greiner en van Goor i Amsterdam, Behnisch and Partners i Stuttgart och sin egen byrå Hinkel&Schmitt Architekten (1995-2005). Sedan 1996 har Hinkel undervisat i Melbourne, Berlin, Stuttgart och sedan 2014 är han lektor på Konstfack i Stockholm. 2015 disputerade han på avhandlingen 'Expanding Architectural Agency in Public Space through Atmospheres, Actions and Activism' vid University of Melbourne. Han delar ofta med sig av sin praktik och forskning på internationella konferenser och leder rundabordssamtal där likasinnade praktiker och akademiker möts över disciplinsgränser. Rochus Hinkel är även redaktör för AADR – Art Architecture Design Research, ett projekt som fokuserar på länken mellan kritiskt tänkande och skapande praktik.

För mer information: Skyddad adress


Foto: Mikael Olsson, Stockholm

Uppdaterad: 16 september 2016
Sidansvarig: