Konstfackstudenter nominerade till Augustpriset 2016

25 oktober 2016

Ida Sundin Asp, student på Konstfack, är nominerad till Augustpriset 2016 med sin bok "Idag vet jag inte vem jag är" i kategorin "Årets svenska barn- och ungdomsbok". Även två tidigare Konstfackstudenter, Matilda Ruta och Eva Lindström, är nominerade i samma kategori.


- Det känns fantastiskt roligt att vara nominerad till Augustpriset och det kom helt oväntat för mig, säger Ida Sundin Asp. Det är en otrolig uppmuntran till att fortsätta med att både skriva och illustrera bilderböcker. Dessutom känns det extra kul att ha just en bilderbok nominerad - för jag anser att bilderböcker förtjänar större utrymme och erkännande inom sådana här sammanhang.

Boken ”Idag vet jag inte vem jag är” handlar om en dement morfar som försöker leta efter sig själv. Istället hittar han sitt barnbarn, som försöker få honom att komma ihåg deras fina minnen tillsammans. Berättelsen är inspirerad av Idas egen morfar, som var demenssjuk under många år under uppväxten. Boken kom därför att bli en blandning av fiktion och verklighet.

- Även om boken riktar sig till barn så hoppas och tror jag att den fungerar lika bra för vuxna läsare, säger Ida. Jag vill att vem som helst oavsett ålder, som är anhörig till någon som förlorat minnet, ska kunna känna igen sig och relatera till berättelsen.

Ida Sundin Asp är född och uppvuxen i Eskilstuna. Boken ”Idag vet jag inte vem jag är” är Idas examensarbete på HDK i Göteborg. Hösten 2016 började Ida på masterprogrammet Visuell kommunikation på Konstfack.

Mer om Ida Sundin Asp finns på idasundinasp.com.


Matilda Ruta, som gick ut mastergruppen Storytelling 2009, är nominerad tillsammans med Henrik Wallnäs. Deras bok "Åka buss" skildrar flykt från ett krig ur barnets perspektiv, där dröm och verklighet är öppet för tolkning.

Mer om Matilda Ruta: matildaruta.se


Eva Lindström gick ut Konstfack 1969. Sedan dess har hon skrivit och illustrerat mängder av böcker, främst för barn och ungdomar. Eva Lindström är nominerad för boken "Oj, en polis" som handlar om två bröders absurda men verkliga dag. Årets nominering är Evas tolfte nominering till Augustpriset.


Den 28 november hålls Augustgalan i Stockholms Konserthus. Vinnarna får en bronsstatyett och 100 000 kronor vardera i följande tre kategorier: Årets svenska skönlitterära bok, Årets svenska fackbok samt Årets svenska barn- och ungdomsbok. Då tillkännages även Lilla Augustpriset 2016, en för alla mellan 16 och 20 år.

Läs mer om Augustpriset: www.augustpriset.se

Uppdaterad: 25 oktober 2016
Sidansvarig: