Konstfackstudent får Maria Bonnier Dahlins Stiftelses stipendium 2016

1 december 2016

Jasmin Daryani, som har en masterexmen från Konstfack 2015, får Maria Bonnier Dahlins Stiftelses stipendium 2016 på 100 000 kronor.

Juryns motivering:
"Jasmin Daryani besitter en efterlängtad förmåga att genom poesins kraft förtydliga ett av vårt samhälles största misslyckanden. Hennes fotografier är påsamma gång intima och stenhårda. De har en klarhet och styrka som gör att vi inte kan vända blicken och insikten om den komplexa innebörden av en utbrunnen bil slår hårt i magen. Jasmine Daryani är ett bevis påkonstens unika förmåga att synliggöra världen som vi annars inte vågar betrakta den, när vi från andra håll matas med enkla förklaringar, matas med rädsla. Hon plockar upp askan efter förstörelsen, och formar den till ett språk för en hel generation, och vi uppmanar alla att lyssna."

Maria Bonnier Dahlins Stiftelse delar årligen ut ett stipendium till två eller tre unga konstnärer med avsikten att stödja unga svenska bildkonstnärer och deras arbete.

Årets andra stipendiat är Hilde Retzlaff, som också får 100 000 kronor. Bägge stipendiaterna presenteras under en samlingsutställning på Bonniers Konsthall som öppnar i maj 2017.


Jasmin Daryani: jasmindaryani.se

Maria Bonnier Dahlins Stiftelse: mariabonnierdahlinsstiftelse.se

Uppdaterad: 1 december 2016
Sidansvarig: