En promenad genom bordets landskap

Datum och tid
11 juni 2022 kl 12:00 - 30 juni 2022 kl 18:00
Typ av händelse
Utställning
Plats och färdväg

125 Kvadrat Galleri
Kocksgatan 17
StockholmFoto: Clement Morin


Molnia Efremov, född 1978 i Rumänien, är konsthantverkare och formgivare verksam i Stockholm, specialiserad inom keramik.

I sitt examensarbete “En promenad genom bordets landskap” på masterprogrammet CRAFT! Keramik och glas utforskar Molnia hur hon kan tänja det klassiska matservisen genom att bryta upp normen för varje objekts likformighet.

Inspirerad av personliga erfarenheter som att studera keramik i Rumänien och bli tillsagd att yrket som keramiker var för tungt och krävande för kvinnor, att flytta till Sverige, lära sig ett nytt språk och kultur, samt att inse hur en gemensam måltid kan skapa möten och samtal gav henne vägen till utformandet.

Matservisens former agerar katalysator för samtal och sociala frågor: hur reflekterar vi kring en kopp som har bröstvårtor som lutar sig mot bordet samtidigt som de håller själva bägaren balanserad?

Molnia ser servisen som ett självporträtt där skeenden, minnen och kamper i hennes liv fått göra avtryck i materialet. Ett landskap förändras med tiden, träden växer och färger skiftar, precis som en dukningen kan förändras från en sömnig frukosttid till en bortglömd kopp och en solstråle. Till en livlig middag och senare till en lugn natt med ett svagt ljus, som kastar skuggor på bordet.

Molnias matservis är ett landskap som bär förmågan att förändras i dess uppdukning och uttryck, precis som människan är i ständig förändring och transformation.
Kontaktperson
Molnia Efremovmolnia.efremov@gmail.com 0707646840


Arrangör
Extern arrangör