Någon annanstans - Materiella tolkningar av Kina slott

Datum och tid
28 juni 2021 kl 10:00 - 22 augusti 2021 kl 16:00
Typ av händelse
Utställning
Plats och färdväg

Kina slott
Drottningholm
Ekerö
I utställningen "Någon annanstans - Materiella tolkningar av Kina slott" visar nio konstnärer sina resultat av kursen Research Lab Craft på Konstfack.

Utställningen är resultatet av ett årslångt samarbete mellan Kungl. Hovstaterna och kursen Research Lab Craft på Konstfack. Samtliga kursdeltagare är professionella utövare med materialbunden praktik som fördjupat sin konstnärliga forskning med den historiska miljön som inspirationskälla.

Det Kina-inspirerade lustslottet i Drottningholmsparken byggdes 1753 som en födelsedagspresent till drottningen Lovisa Ulrika. I samklang med 1700-talets trend i Europa speglar slottet den europeiska fantasin om Kina. Byggnaden, interiörerna och föremål importerade från olika delar av Asien berättar lika mycket om Sverige som om Kina och påminner oss om vår långa historia av delade idéer, rörelse och samverkan mellan länder. En perfekt plats för att fly vardagen och drömma sig bort, såväl under 1700-talet som idag.

Deltagarna i Research Lab Craft-kursen har använt slottet som utgångspunkt i sitt konstnärliga arbete. I allt från nationella stereotyper och kuriosaföremål till lyktor och lack har varje konsthantverkare/konstnär hittat kopplingar mellan slottet och sin praktik. Förhoppningen är att dessa tillägg berikar upplevelsen av Kina slott och uppmuntrar besökaren att se platsen med nya perspektiv.

Medverkande konsthantverkare/konstnärer: Åsa Andersson, Sebastian Hägelstam, Vilda Kvist, Kristin Larsson, Cecilia Levy, Frida Lindberg, Kristina Lundsjö, Sameeksha Mehra och Eva Skärlund.

Utställningsansvariga: Professor Matt Smith, Konstfack och utställningsintendent Bronwyn Griffith, Kungl. Hovstaterna.

Research Lab Craft på Konstfack har tidigare samarbetat med Hallwylska museet (2018–2019) och Etnografiska museet (2019–2020).

Utställningen är ett samarbete med de Kungl. Hovstaterna.
Kontaktperson
Frida Lindbergfrida.lindberg@student.konstfack.se 0739964226


Arrangör
Research Lab CRAFT!, Extern arrangör