For An Epidemic Resistance – Jacqueline Hoàng Nguyễn på Borås Art Biennial

Datum och tid
29 maj 2021 kl 12:00 - 26 september 2021 kl 17:00
Typ av händelse
Utställning
Plats och färdväg

Borås
SwedenJacqueline Hoàng Nguyễn, For An Epidemic Resistance (2009). Foto: Leo Sjölund


Invigning: lördag 29 maj, kl 12–17

De flesta konstverken finns utomhus och kan upplevas under dygnets alla timmar. Inomhus visas verk på Borås Konstmuseum, Textilmuseet och Gustav Adolfs Kyrka.


Jacqueline Hoàng Nguyễn presenterar på Borås Art Biennial en uppdaterad version av sitt verk For An Epidemic Resistance (2009/2021), en tjugo­fem-kanalig ljudinstallation. Verket tar sin utgångspunkt i en oförklarlig skrattepidemi som bröt ut i Centralafrika 1962. En skrattexplosion spred sig under sex månader från en missionärsskola för unga flickor och infekterade hundratals människor i samhället och i angränsande byar. I den här versionen för Borås Konstbiennal har nya skratt lagts till den tidigare versionen av installationen.

Ljudet av skratt signalerar inte alltid nödvändigtvis glädje utan kan också vara ett tecken på stress, pådri­ven av kollektiv ångest, ilska eller sorg förknippad med en tid fylld av oro. Detta särskilt när människor upplever en kronisk samhällsstress. Men enligt kulturteoretikern Marjolein't Hart kan skratt och humor även fungera som ett "vapen för den svage" och på så vis bidra till att utveckla en kollektiv identitet.

Med feministisk teori som utgångspunkt undersöker Nguyễn historicitet, kollektivitet, politiska uto­pier och multikulturalism. Nguyễns verk är ofta installationer som kombinerar ljud, video, tryckteknik och fotografi. Hon tillämpar en forskningsbaserad process där hon ofta använder arkivmaterial för att synliggöra den obemärkta politiska relevansen i bortglömda historier.

Jacqueline Hoàng Nguyễn är doktorand på Konstfack, och hennes verk har tidigare visats på bland annat Bonniers Konsthall (Stockholm), the Július Koller Society (Bratislava, Slovakien), CAMPLE LINE (Skottland) och Trinity Square Video (Toronto, Kanada).
Kontaktperson
Jacqueline Hoang Nguyenjacqueline.hoang.nguyen@konstfack.se


Arrangör
Extern arrangör