A New Paradigm - masterexamens-soloutställning av Daniel Svahn

Datum och tid
1 juni 2020 kl 09:00 - 6 juni 2020 kl 16:00
Typ av händelse
Utställning
Plats och färdväg

Bellmansgatan 26
Stockholm
På grund av den rådande situationen då ingen fysisk examensutställning kan hållas på Konstfack, har Daniel Svahn, mastersstudent på programmet i Rumslig Gestaltning, ordnat med en egen utställning för att visa sitt examensprojekt "A New Paradigm".

Arbetet handlar om materiellt återbruk och upcycling inom den offentliga möbelindustrin.

Välkomna!


Mer info om projektet:

Idag, mer än någonsin, är det fullkomligt befängt att så mycket fullgott producerat material slängs efter sin första livscykel, istället för att användas igen, bara för att det är enklare och billigare att köpa eller tillverka nytt. Detta kräver förändring anser Daniel Svahn som med sitt masterexamensarbete vill argumentera för materiellt återbruk som den nya och framtida typen av produktion, istället för att ständigt tillverka nya saker av nytt utvunnet material.

I sitt arbete har Svahn fokuserat på det material som anses som "skräp", från möbler, främst från kontor och offentlig miljö, som till och med de samtida återbruksföretagen har svårt att ta hand om och ge nytt liv. Fullgott material som riskerar att slängas och förbrännas men som fortfarande har mycket kvar att ge.

Genom sitt projekt och arbete har han samarbetat med två återbruks- och möbelrekonditioneringsföretag; RP - Recycling Partner samt Rekomo, och fått ta del av just deras "skräp"-material, att vidare skapa nytt utifrån.

Som aspirerande inredningsarkitekt och möbeldesigner har han utforskat vad han kan göra med detta material, hur det kan komma att se ut samt hur han kan utveckla det vidare till att generera nya idéer, produkter, system och tjänster som kan utgöra grunden för ett nytt designparadigm och en ny estetik för framtida cirkulära möbler och inredningslösningar.

Med detta uppdrag har Svahn designat och tillverkat sex nya, karaktäristiska, funktionella och fräscha objekt av det "gamla". Med få medel och förändringar har han velat addera ett nytt värde till materialet och med det förlänga dess livscykel markant.

Eftersom det material han har använt nästan uteslutande ursprungligen kommer från kontorsmöbler och offentlig miljö, har han velat att även hans nya möbler ska hamna inom det segmentet. Nya, intressanta och unika pjäser för till exempel kontor eller andra offentliga miljöer.

En annan del i Svahns arbete har handlat om att han har velat att hans nya verk ska se "riktiga" ut, som självklara kommersiella produkter, och inte som uppenbart återbrukade.
Utifrån det, genom att laborera med form, ytor och färg, har han förvandlat det gamla materialet till en ensemble av nya objekt som tillsammans utgör en slags fantasikammare som berättar om vad material kan bli till, istället för att förgås.Länkar
Kontaktperson
Daniel SvahnSkyddad adress 0733190115


Arrangör
Extern arrangör

Uppdaterad: 28 maj 2020
Sidansvarig: