Stockholm Craft Week

Datum och tid
3 oktober 2019 kl 08:00 - 6 oktober 2019 kl 23:00
Typ av händelse
Utställning
Plats och färdväg

Bland annat Konsthantverkscentrum, Nationalmuseum, Gustavsbergs Konsthall, Galleri Glas, Stene Projects och G-studion.
Stockholm Craft Week är en helt ny satsning på samtida konsthantverk med syfte är att synliggöra det internationellt sett högkvalitativa svenska konsthantverket och nå en ny publik. Programmet innehåller bland annat vernissager, seminarier, konstnärsamtal och öppna ateljéer och äger rum i centrala Stockholm och i Gustavsberg den 3–6 oktober 2019.

Stockholm Craft Week är den första satsningen i sitt slag på svenskt konsthantverk, och tanken är att det ska bli ett årligt återkommande evenemang. Bakom den nya plattformen står Konsthantverkscentrum, Värmdö kommun och Konsthantverkarna. Tillsammans vill de uppdatera den allmänna bilden av vad konsthantverk är, och se till att fältet får den uppmärksamhet som det förtjänar.

– Det svenska konsthantverket har genomgått en mycket stark utveckling under hela 2000-talet och håller en osedvanligt hög internationell nivå, något som inte rimmar med det faktum att konsthantverk sällan syns eller lyfts fram i större sammanhang eller politiska satsningar. En så stark och mångfacetterad uppställning av konsthantverkare som vi har i Sverige kan få länder stoltsera med – vi har verkligen ett guldläge, säger Maj Sandell, VD för Konsthantverkscentrum.

Nationalmuseum, Gustavsbergs Konsthall, Galleri Glas, Stene Projects och G-studion är några av de museer, konsthallar, gallerier och ateljéer som medverkar på Stockholm Craft Week. Flera vernissager och utställningar äger rum; bland dem märks till exempel textilkonstnärerna Ida Pettersson Preutz och Matilda Dominiques nya utställning -visual-illusion-confusion- på Fiberspace och CUT, smyckekonst av Hanna Liljenberg och Karin Roy Andersson på galleri Platina. På Gustavsbergs Konsthall är det vernissage för utställningen och seminariet FABRIK där konstnärer utforskar platser för tidigare hantverksindustrier i Europa, dess minnen och betydelser. Där genomförs också en perfomance: Rita Floyd tillverkar porslinsblommor som oavbrutet kastas i en till synes vissnande hög.

Stockholm Craft Week vill visa upp hur expansivt och innovativt svenskt konsthantverk är. Ett exempel är SEXY FOOD, en grupputställning i regi av Dotdotdot, som belyser en ny generation konsthantverkare. Den kvinnoseparatistiska glasgruppen BOOM! är ett annat exempel; under Stockholm Craft Week förmedlar de sin kunskap till främst unga genom glasblåsning, samtal och prova på-verksamheter i sin mobila glasstudio Spajsy.

Anna Tedestam kommer in som premiärgästande Artist-in-Office på Konsthantverkscentrum, Fredrik Nielsen blåser glas med sitt team på The Garage under alla fyra dagar, Anders Jakobsen genomför #radicalsloyd och #carryshitolympics utanför Konsthantverkscentrum på Bellmansgatan 5 och för barn och familj framförs föreställningen Att rymma med en cirkus.Länkar
Kontaktperson
Susanne HelgesonSkyddad adress


Arrangör
Extern arrangör

Uppdaterad: 3 september 2019
Sidansvarig: