New Goodies but Oldies, eller Nya Gamla Godingar

Datum och tid
5 november 2019 kl 10:00 - 14 november 2019 kl 19:00
Typ av händelse
Utställning
Plats och färdväg

Dieselverkstaden, Teaterfoajén
Marcusplatsen 17
Nacka
Daniel Svahn, student på Masterprogrammet i Design - Rumslig gestaltning, visar konceptuellt upcyclingsprojekt i Dieselverkstaden i Sickla.

Vernissage: Onsdag 6 november, kl 17-19

Hur kan en hållbar framtid se ut? Vad ska vi tillverka med när våra naturtillgångar tryter eller försvinner helt?

Detta var frågor som formgivaren Daniel Svahn ställde sig när han under kursen Degrowth, en del av sina pågående masterstudier i inredningsarkitektur och möbeldesign på Konstfack, fick rannsaka både sig själv och sin kreativa praktik. Delar av detta projekt och arbete, som Svahn kallar "New Goodies but Oldies", eller "Nya Goda Gamlingar" visas snart i Dieselverkstaden i Sickla Köpkvarter.

För att göra en lång historia kort men rättvis, så kom Daniel Svahns arbete att handla om upcycling och re-purposing av material från gamla produkter till nya. För i en värld av slentrian slit-och-släng-kultur har vi generellt tappat respekten för material och produkter anser Svahn som ville angripa denna problematik utifrån sin egen praktik och mer eller mindre gräva där han står för att se hur han som designer och formgivare kan påverka och frambringa ett nytt tänk.

Bland annat fokuserade han på det faktum att väldigt mycket fullgott material slängs i onödan och bara för att en produkt är trasig betyder inte det att materialet är förbrukat. Tvärt om, menar Svahn som i detta projekt har tittat på hur man på ett konstnärligt sätt kan transformera material från "gamla" eller trasiga produkter till nya. Produkter som då kan bli mer eller mindre unika till utseendet och där materialet påbörjar en ny livscykel och laddas med ett helt nytt värde.

Ett intressant förhållningssätt och ett beteende som Svahn tror kommer bli mer och mer applicerat i framtiden när det kommer till den hållbara utvecklingen av produkt-, möbel- och inredningsdesignindustrin.

I sin research och utvecklandet av projektet snöade Svahn in på det faktum att det slängs så mycket material och möbler inom den offentliga sektorn där det tyvärr verkar saknas regelverk (eller tolkningsbrister av dem) för hur man kan ta vara på gammalt, förbrukat material och låta det få en chans till istället för gå till deponi och förbränning.

För att testa sitt projekt kontaktade Daniel Svahn Nacka kommun, en kommun som han enligt tidigare erfarenhet anser vara en progressiv kommun när det kommer till hållbar utveckling, för att se om ett eventuellt samarbete.

Svahn presenterade sitt tidigare arbete och fick snabbt med sig kommunen som delade uppfattningen om att detta är ett problem som behöver tas i tu med. Då de i samma veva var i tagen med att upprusta konferensrummet i Nacka stadshus, med få medel och påverkan, kom Svahns fråga väldigt lägligt. Bland annat skulle 14 bordsskivor bytas ut, för att underlätta möblering och funktion i rummet då de tidigare hade lite udda form, och ersättas med nya skivor på de redan befintliga underredena som ännu höll måttet och som sparades. Dessvärre fanns ingen lösning för de gamla skivorna som då riskerade att gå till spillo. Fint fullgott material, av laminerad 22mm MDF, som Svahn fick "låna" av kommunen och stadshuset med uppdraget att formge tre nya sittmöbelenheter, baserade på verksamhetens olika behov och skeden under en arbetsdag, enligt sin princip. Nya möbler av gammalt material som sedan ska återinföras till Nacka stadshus för att leva ett nytt liv. Dessa möbler och koncept är det som nu kommer att visas i utställningen på Dieselverkstaden i Sickla.

Med så få ingrepp som möjligt har Daniel Svahn förvandlat bordsskivorna till nya sittmöbler med olika funktioner. Han har i detta skede velat vara trogen former och uttryck från bordsskivorna och har på så sätt snarare låtit dem vara en aktiv samarbetspartner i designprocessen. Men även för att på ett pedagogiskt sätt dela med sig av sin idé och sprida kunskapen om vad man faktiskt kan göra av gammalt material och med det börja leda tankarna mot ett paradigmskifte för design- och inredningsbranschen, så väl som för det mänskliga beteendet. En alternativ modell för att skapa nytt i enlighet med den cirkulära ekonomi som vi bör anpassa oss efter för vår framtida världs, samt vår egen, skull.Kontaktperson
Daniel SvahnSkyddad adress


Arrangör
Extern arrangör

Uppdaterad: 21 oktober 2019
Sidansvarig: