Daniel & JAG

Datum och tid
14 mars 2019 kl 19:00 - 19 april 2019 kl 17:00
Typ av händelse
Utställning
Plats och färdväg

Härnösands Konsthall
Stora torget 2
Härnösand
Åren 2014-2018 arbetade arkitekten och konstnären Daniel Franzén under den anonyma och könsneutrala pseudonymen JAG.

Nu visas delar av den produktionen upp i utställningen "Daniel & JAG". Arbetet under denna period sträcker sig från gatukonst, skulpturala och tvådimensionella verk till konstinstallationer på gallerier. Många av de verk som gjordes var kommentarer till vår samtid och med ett tydligt budskap. En del verk gjordes endast för att kommuniceras på Instagram.

"Jag började att jobba under pseudonym för jag ville inte att det jag gjorde skulle bedömas utifrån kön, tidigare arbeten eller mitt namn inom arkitektur och design. Sedan fanns det en längtan att snabbt kunna kommunicera saker jag ville säga. Det blev naturligt att göra en del projekt i den offentliga miljön och då med gatukonst som mer eller mindre är olagligt. Jag ville helt enkelt kasta mig in i en ny värld och börja om från början. Sedan, efter några år, började mitt alias att närma sig mig själv och då blev det naturligt att lägga ned projektet och arbeta under mitt riktiga namn. I december 2018 så kom JAG ut.", säger Daniel Franzén.

Daniel Franzén, är en Stockholmsbaserad arkitekt och konstnär som arbetat med samtida projekt sedan 2005. Han studerade på Konstfack åren 1997-2002, och 2005 startade han sin egen designstudio Bunker Hill. Samma år visades för första gången Candlebottles, som senare skulle bli en av hans mest spridda designobjekt. Hans projekt har sträckt sig från kontroversiella smycken som burits av pop-ikoner som Madonna, till hus, restauranger, möbler och lampor. 2009 ritades butiken Mr Mudd and Mr Gold som blev den viktigaste ikonen för hipster-rörelsen i Stockholm. 2014 genomförde han och kollegan Ola Holmberg projektet Urbant Friluftsliv som bl.a. uppmärksammades med ett långt reportage i magasinet Bruno. På senare tid har de mer konstnärliga projekten tagit över och 2018 invigdes en stor konstnärlig gestaltning i Härnösand över författarinnan Alfhild Agrell. Franzén har ställt ut sin design och konst över hela världen.

Sedan februari 2019 arbetar Daniel Franzén som adjunkt på Konstfack.Kontaktperson
Daniel FranzénSkyddad adress 0708295427


Arrangör
Extern arrangör

Uppdaterad: 6 mars 2019
Sidansvarig: