Bokpresentation i biblioteket

Datum och tid
11 september 2019 kl 15:00 - 16:00
Typ av händelse
Övrigt
Plats och färdväg

Biblioteket
Konstfack, LM Ericssons väg 14, Stockholm (Se karta)
Färdväg: Tunnelbana eller buss till Telefonplan”Kanske är förlusten av mitt språk huvudorsaken till att jag arbetar med konst.”

Tomas Colbengtson visar bilder av sina konstverk och presenterar sin nyutgivna bok, Faamoe, som betyder styrka, kraft eller uthållighet på sydsamiska. I boken berättar Tomas om språkförlust, kolonisation och tvångsförflyttningar av samer. Text av Jan-Erik Lundström och översättning till sydsamiska av Per-Martin Israelsson.

Tid: Den 11 september, kl 15
Plats: Konstfacks bibliotek, seminarierum B3

Tomas Colbengtson är född 1957 i Björkvattnet några mil ifrån Tärnaby men bosatt i Stockholm. Han är verksam som adjunkt i grafik och utbildad vid Konstfack och Valand.

”Egentligen är det min egen historia jag berättar. Den handlar om mitt sökande efter en identitet. Jag har ett norskt efternamn, eftersom min fars familj flyttade hit från Norge. Jag är svensk medborgare, men jag identifierar mig som en nationslös same. Jag är på sätt och vis allt och ingenting. När vi var barn så visste vi att vi var samer, men samtidigt var det något som skulle förtigas. Dessutom så var vi inte flyttsamer, vi var fastboende, vi var mindre värda också som samer och vår samiska identitet ifrågasattes. Vi var inte tillräckligt samiska.”Kontaktperson
Liselotte WinkaSkyddad adress 4504127


Arrangör
Bibliotek

Övrigt

Bildlänk till bokomslag och T. Colbengtson: https://www.minoritet.se/5242

Uppdaterad: 28 augusti 2019
Sidansvarig: