Professor Balthazar och monumentet över den osynliga medborgaren

Datum och tid
15 september 2018 kl 10:00 - 2 december 2018 kl 17:00
Typ av händelse
Utställning
Plats och färdväg

Marabouparken
Löfströms allé 7–9
Sundbyberg
Behzad Khosravi Noori, konstnär och doktorand på Konstfack, ställer ut i konsthallen Marabouparken.

Vernissage: fredag den 14 september kl 17–20

Introduktion till utställningen: kl 18

I utställningen "Professor Balthazar och monumentet över den osynliga medborgaren" utgår Behzad Khosravi Noori från den då Jugoslaviska (nu Kroatiska) animationsstudion Zagreb Animation Schools egenartade barnprogram Professor Balthazar från 1967. Ett barndomsminne som delas av människor från vitt skilda kulturer och länder i världen.

Genom att ställa frågorna: känner du till Professor Balthazar; hur känner du till Professor Balthazar och varför känner du till Professor Balthazar tecknar Behzad Khosravi Noori en historia om de politiska förhållanden och överenskommelser som existerade parallellt med, och som motpol till, väst-öst-dikotomin under Kalla kriget, med särskilt intresse för den allians som kom att kallas Den alliansfria rörelsen och dess fokus på anti-kolonialism, anti-rasism och fredlig samexistens.

Professor Balthazar är den finurlige vetenskapsmannen som bor i det färgglada och smått knasiga Balthazar-grad. Han kan lösa alla de problem stadens invånare stöter på med sin magiska maskin. Professor Balthazar älskar naturen, älskar alla levande varelser, försvarar de svaga och kämpar mot det onda, han förespråkar tolerans och fred. Professor Balthazar är också en tidskapsel som berättar om en politiskt betingad tid och plats.

Khosravi Nooris utställning växlar mellan ett micro-perspektiv, på Professor Balthazar och Zagreb Animation School i synnerhet, och ett macro-perspektiv vilket belyser den globala geo-politiska situationen såväl som animationens produktionsförhållanden och förutsättningar för att uttrycka samhällsideal och -kritik inom detta politiska ramverk. Behzad Khosravi Noori tar avstamp i sin subjektiva upplevelse av en barndom i 80-talets Iran och från sin position i dagens Sverige, genom konstnärlig forskning, upprättar han ett hypotetiskt men allmängiltigt samband mellan personliga minnen och stora världshändelser.

I utställningen har Behzad Khosravi Noori låtit bygga ett multimedia-monument över en osynlig medborgare, en tolkning av ett faktiskt monument som byggs i Professor Balthazar-avsnittet Martin Makes it to the Top, där vi ges möjlighet att både tänka, leka och vila.

Under utställningen presenteras ett ambitiöst publikt program som bland annat kommer att innehålla samtal med konsthistorikerna Sanja Horvatinčić och Jovana Nedeljković om monument i efterkrigstidens Jugoslavien och symbolik över det okända; med filmvetarna Midhat Ajonović och Nikica Gilić om Zagreb Animation Schools historia och kulturproduktion under kalla kriget, såväl som workshops och guidade visningar.

Behzad Khosravi Noor (född och uppvuxen i Iran, bosatt och verksam i Stockholm) doktorerar för närvarande vid Konstfack, Stockholm. Hans forskning och konstnärliga verksamhet rör sig ofta kring (den europeiska) multikulturalismens Janusansikte och med vilka konstnärliga och politiska medel detta komplexa samhällsparadigm behandlas.Länkar
Kontaktperson
Susanne HelgesonSkyddad adress


Arrangör
Extern arrangör

Uppdaterad: 13 september 2018
Sidansvarig: