Frida Hållander om gemenskap, kamp, fotboll och annat sportande

Datum och tid
28 april 2018 kl 13:00 - 15:00
Typ av händelse
Seminarium
Plats och färdväg

Arbetarrörelsens arkiv och bibliotek
Elektronvägen 2
Huddinge
Arbetarrörelsens arkiv och bibliotek håller ett seminarie med Frida Hållander (tidigare doktorand på Konstfack, nu gästlärare), Helena Tolvhed och Åsa Norman.

Samtalet utgår från Frida Hållander & Åsa Normans utställning "Sy-fabrikssystrar! Öxabäck IF – utan er ingen morgondag" samt Helena Tolvheds bok "På damsidan. femininitet, motstånd och makt i svensk idrott 1920–1990" (2015).

Ledorden är fotboll, fabrikssystrar, feminism, kvinnligt konsthantverk, svensk idrott, idrottshistoria, textilindustriarbete och facklig kamp. Och Sjuhärads textilindustri.


"Sy-fabrikssystrar! Öxabäck IF – utan er ingen morgondag" är en utställning på Arbetarrörelsens arkiv och bibliotek av Åsa Norman, textilkonstnär och Frida Hållander, konsthantverkare och doktorand inom konstnärlig forskning. Det är en utställning som utgår från ett gemensamt intresse för hur kamp har formulerats av och genom kvinnor i textila göranderum, med en centrering inom textilindustrier och syfabriker. Utställningen som visas består av tre olika textila berättelser som utgår från tre platser och vid tre olika tider.

Utställning av konsthantverkare Frida Hållander och textilkonstnär Åsa Norman hänger under våren på Arbetarrörelsens arkiv och bibliotek.


Helena Tolvhed undersöker i boken "På damsidan. Femininitet, motstånd och makt i svensk idrott 1920–1990" det historiska spänningsförhållandet mellan å ena sidan idrott som en mansdominerad och maskuliniserad arena, och å andra sidan kvinnokroppar och femininitet. Genom studier av kvinnors friidrott på 1920- och 1930-talen, av den tidiga feministiska föreningen Svenska Kvinnors Centralförbund för Fysisk Kultur, av 1960-talets rallydrottning Ewy Rosqvist och av handbollsspelare som kämpat för jämlika villkor framträder idrotten som en historisk arena för underordning och marginalisering, men också för gemenskap och frigörelse. I boken diskuteras hur genus har skapats, utmanats och omförhandlats på idrottens ”damsida”, utifrån studier av arkivdokument, pressmaterial och muntlig historia.Kontaktperson
Susanne HelgesonSkyddad adress


Arrangör
Extern arrangör

Uppdaterad: 11 april 2018
Sidansvarig: