Defectus Occultos//Krackelerande samtid bakom polerad yta

Datum och tid
18 maj 2018 kl 17:00 - 10 juni 2018 kl 18:00
Typ av händelse
Utställning
Plats och färdväg

Galleri Skomakeriet
Högbergsgatan 24
Stockholm
Kan vi lita på vad vi ser? Den frågan genomsyrar Simon Anunds konstnärskap. Genom att uppmärksamma ytans illusionsverkan, framhålla förföriska former, behagliga färger och solida antydan – och hur detta sker på bekostnad av innehållet. Efter att i tidigare utställningar och verk ifrågasatt både plastens skadeverkningar och dagens kortsiktiga bostadsbyggande, riktar han nu blicken mot den godtrogna betraktaren och sättet vi okritiskt konsumerar information. Drömmen om det vackra och det perfekt formar våra ideal till den grad att vi inte längre ser sprickorna i fasaden.

Under titeln Defectos Ocultos kräver Simon Anund vår uppmärksamhet igen och gör oss vaksamma på den socialt konstruerade tomhet som växer sig starkare för varje dag genom vårt scrollande. Glidningen från en till synes behaglig guidad tur, genom färgsprakande betongblock, till en allt mer allvarsam genomgång av fejknyheter, förskönande filter och samtidskritik, blir ett slag- kraftigt sätt att på nytt uppmärksamma och separera ytan från dess egentliga innehåll.

Även om de arkitektoniska referenserna tonats ner, så finns kärleken till det monumentala och tredimensionella fortfarande kvar. Anunds skulpturer kommunicerar via formen och vi hittar spår från hans uppväxt på landet. Inspirationen är hämtad från en värld fylld av traktorer, maskindelar, gjutjärnsklumpar och rostiga met- allstycken, alla med sitt specifika syfte i jordbrukets maskineri. Anund ser tillbaka på sin barndom där formerna kommer till liv och blir figurer, byggnader och robotar.

– Petra Johansson

Simon Anund (f. 1977) är sedan 1999 verksam som konstnär och formgivare. Sedan 2009 är han också adjunkt på programmet för Inredningsarkitektur & Möbelformgivning på Konstfack.

Han har tidigare ställt ut på Linköpings Konsthall, Bomuldsfabriken Kunsthall i Arendal, Hagelrum konsthall på Öland, Konsthall Märsta och Liljevalchs Vårsalong.Kontaktperson
Simon AnundSkyddad adress 0709653447


Arrangör
Extern arrangör

Övrigt

 

Uppdaterad: 16 maj 2018
Sidansvarig: