(Sic!) - Vincent Vikanders kandidatutställning

Datum och tid
16 januari 2017 kl 16:00 - 21 januari 2017 kl 18:00
Typ av händelse
Utställning
Plats och färdväg

Galleri Konstfack
Studenternas eget galleri (på baksidan av Konstfack)
Konstfack, LM Ericssons väg 14, Stockholm (Se karta)
Färdväg: Tunnelbana eller buss till Telefonplan"Sorry 1, akryl och lack på pannå, detalj"


I Vincent Vikanders arbeten behandlas frågan om vad och vem som får ta plats, på subtila och mer tydliga, ibland provocerande sätt. Han undersöker och problematiserar konstnärens roll och dennes företräde till talan i gallerirummet, samtidigt som ett ansvar – till och med en skyldighet – läggs på varje enskild betraktare. Det finns en återkommande brutalitet i såväl monumentala krävande objekt och exempelvis i gesten att reducera ett av Francesca Woodmans porträtt till att bara vara ett fragment av sin bakgrund.

Centralt i Vikanders arbeten är citatet, det stulna materialet, där han intresserar sig för skillnaden mellan vad som sägs och hur det sägs, hur dessa kan samspela eller spelas mot varandra. Trots att texterna ofta är innehållsmässigt snåla, har de en förmåga att hugga betraktaren, de kräver en reaktion.

"Jag använder bara material som redan fungerar. Det tillåter mig att fokusera på utförandet och presentationen istället. Jag är säker på att det större narrativet och stämningen jag söker går att läsa ändå, i mitt urval."

Elin Odentia
Stockholm 2017

_____________


Vernissage: 16 januari, från kl 16.00

Öppet: 17-21 januari, kl 11.00 – 18.00Kontaktperson
Vincent VikanderSkyddad adress 0760924586


Arrangör
Kandidatprogrammet Konst

Uppdaterad: 11 januari 2017
Sidansvarig: