Föreläsning: Britta Marakatt Labba

Datum och tid
22 mars 2017 kl 18:00 - 20:00
Typ av händelse
Föreläsning
Plats och färdväg

Mandelgren
Konstfack, LM Ericssons väg 14, Stockholm (Se karta)
Färdväg: Tunnelbana eller buss till Telefonplan
Unikt tillfälle att möta Britta Marakatt Labba - Sápmis och Sveriges representant på Documenta 2017.

Introduktion av Hans Isaksson, gästlärare på Konstfack/Craft.

Britta Marakatt Labba är en stark och okuvlig röst i samtidskonsten. Med textil och broderi som medium och med erfarenheter från samisk historia och kultur, är hennes verk både berättelser om det personliga, det lokala och det universella.

"Trådarna som flätas samman i Britta Marakatt-Labbas konst är många
– samisk kosmologi, skapelseberättelser och religionshistoria; myter, sägner och föreställningar ur samisk kultur; politiska samtidsallegorier; ekologi, miljö, klimatfrågan och konflikter mellan natur och kultur; scener ur samisk och nordkalottsk vardag där rendrift och årstidernas rytmer är självklara grundackord; självbiografiska och personliga händelser och hågkomster; reflektioner kring skandinavisk kolonialism och urfolks öden och identiteter; basala mänskliga relationer; glimrande betraktelser över livets förgänglighet och en storartad självlysande förundran inför tillvaron och människans plats i universum, och, inte minst, naturen, storslagen, gränslös, överväldigande; fjällvidderna, skogarna, tundran, den väldiga gnistrande stjärnklara intensiva artiska vinternatthimlen.", skriver Jan-Erik Lundström i boken "Broderade Berättelser" om Britta-Marakatts konst.

Britta Marakatt Labbas är professor i konsthantverk på Kautokeino högskola i Nordnorge och doktor vid humanistiska fakulteten vid Umeå Universitet och i år även svensk representant på Documenta 2017. Hon ställer ut både i Kassel och Aten under de hundra dagarna.

Varmt välkommen!Länkar
Kontaktperson
Hans IsakssonSkyddad adress 0736553848


Arrangör
Institutionen för konsthantverk

Uppdaterad: 12 mars 2017
Sidansvarig: