Open School: Tema Bilderboken

Datum och tid
4 november 2014 kl 17:00 - 19:00
Typ av händelse
Föreläsning
Plats och färdväg

Svarta havet
Konstfack, LM Ericssons väg 14, Stockholm (Se karta)
Färdväg: Tunnelbana eller buss till Telefonplan
Under hösten 2014 ger GDI/Visuell Kommunikation tre öppna föreläsningar på temat Bilderboken. Detta är del två i serien.

På denna Open School-föreläsning kommer ni få höra två föreläsare, Anna-Clara Tidholm med föreläsningen: "Barnperspektivet i bilden" och Jeff Werner med föreläsningen: "Vithetens hjärta: en studie av Puttes äventyr i blåbärsskogen."

Många bilderbokstexter har ett starkt barnperspektiv. Ibland är de även skrivna som jag-berättelser. Men hur överför man textens barnperspektiv till bild? Hur fungerar ett jag sett ”inifrån” i text – men “utifrån” i bild? Det är frågor man som illustratör kan ställas inför. Och lösningen är kanske inte en, utan många. Anna-Clara Tidholm är illustratör och författare.

Elsa Beskows konstnärliga genombrott kom 1901 med Puttes äventyr i blåbärsskogen. Föreläsningen prövar att göra en intersektionell analys av sagan. Hur samverkar kategorier som ras, klass, genus och generation till bokens betydelsebildningar? Hur kan Putte förstås ur ett postkolonialt perspektiv? Jeff Werner är professor i konstvetenskap vid Stockholms universitet och aktuell med boken “Blond och blåögd. Vithet, svenskhet och visuell kultur.”

Nästa Open School: Tema Bilderboken arrangeras den 2 december, kl 17-19 .Kontaktperson
Karin AhlinSkyddad adress 0739339629


Arrangör
Kandidatprogrammet Grafisk design & Illustration

Övrigt

Detta är en öppen och kostnadsfri föreläsning. Ingen föranmälan krävs.

Uppdaterad: 2 oktober 2014
Sidansvarig: