Tom Sandqvist får Stora kulturpriset av Stiftelsen Längmanska kulturfonden

5 april 2019

"För ett självständigt, skarpt och känsligt klingande författarskap", skriver stiftelsens nämnd i motiveringen om Tom Sandqvist, adjungerad professor på Konstfack.

Foto: Ivar Sviestins


Stora kulturpriset delas årligen ut till en person som så mycket som möjligt täcker fondens områden: humaniora, naturvetenskap, konst och litteratur samt folkbildning.

Stiftelsen Längmanska kulturfondens nämnds motivering:
"Längmanska kulturfondens kulturpris 2019 tilldelas Tom Sandqvist för ett självständigt, skarpt och känsligt klingande författarskap. Hans djupa, närmast vindlande lärdom, med en bred forskningsbakgrund i en rad konstteoretiska och -historiska analyser och skönlitterära produktioner, visar en nyfikenhet och ett rastlöst sökande parat med en djuplodande insikt och förståelse för sammanhang. Hans därigenom vunna upptäckter vävs till ett lyhört förhållningssätt i att granska, formulera och finna lager av kontexter, bilden av bilden i bilden och ett både och."

Tom Sandqvist, född 1954 i Borgå, Finland, med studentexamen vid Borgå Lyceum, är bosatt i Nyköping, Sverige. Han är professor i konstens teori och idéhistoria, docent i konstvetenskap, författare, samt konst- och litteraturkritiker. Tom Sandqvists arbete, både i Sverige och i Finland inom humaniora, har vandrat över samtidsestetik, filosofi, konst och historia i studier varav flera fångat modernismens utveckling i det tidiga 1900-talets Central- och Östeuropa.

Prisutdelning äger rum vid fondens 100-årsjubileum den 24 maj där ständiga sekreteraren i Kungliga Konstakademien, Isabella Nilsson, presenterar pristagaren. Prissumman är 175 000 kronor.

Stiftelsen Längmanska kulturfonden: www.langmanska.se

Uppdaterad: 5 april 2019
Sidansvarig:

Konstfack
LM Ericssons väg 14
126 26 Stockholm
Tel: 08-450 41 00
Kontakta oss

Webbkarta / Cookies

Sociala kanaler
Facebook, Instagram & YouTube

Nyhetsbrev
Senaste nytt, tips om utställningar och mycket mer.