Konstfack-alumner får Svensk Form-stipendier 2019

3 juni 2019

Av fyra utdelade Svensk Form-stipendier går två till Konstfack-alumner: Isa Andersson (Johan Anderssons fond), samt Jennifer Bergkvist och Moa Sundkvist (Björkmans, Hamelmanns och Rundqvists fond).

Alla Svensk Form-stipendiater 2019: Isa Andersson, Jennifer Bergkvist, Moa Sundkvist, Per Brandstedt, Younès Othman och Matilda Sandström (Foto: Erika Zinders)


Isa Andersson – design som synliggör problemet med akut vattenbrist (Johan Anderssons fond)


Stipendienämndens motivering:
"Med stor aktualitet, innovativt tänkande och med ett pedagogiskt förhållningssätt vill Isa Andersson synliggöra problemen med den akuta vattenbristen med hjälp av design. Nilen är en urgammal symbol som civilisationens vagga, men som kan bli civilisationens grav om man inte löser problemen med vattenbrist och det kraftigt förorenade vattnet. Isa Andersson visar att design och formgivning har en förmåga att lyfta och lösa livsviktiga frågor med hög relevans i en tid då människan måste klara av en stor transformation av samhället på kort tid för att kunna uppnå en hållbar framtid."

- Jag är superglad för denna möjlighet som bidrar till att jag kan fortsätta utveckla mina projekt. Ekonomiskt stöd skapar möjligheter till att våga jobba konstnärligt inom designbranschen och ta tillvara på de mjuka värdena, som annars inte finns inräknade i en vanlig designbudget. Jag jobbar oftast nära människan och dess syn på olika samhällsfenomen; kring makt, säkerhet och vårt ovetande om omvärlden. Med stipendiet får jag möjlighet att undersöka hur stora delar av världen lever i en faktiskt vattenbrist, säger Isa Andersson, som har examen från Masterprogrammet i Design - Individuell studieplan i Design.

Isa Andersson: www.isaandersson.se

 

Jennifer Bergkvist och Moa Sundkvist – grafisk formgivning som fångar tidsandan (Björkmans, Hamelmanns och Rundqvists fond)

Stipendienämndens motivering:
"Jennifer Bergkvist och Moa Sundkvist skapar en grafisk formgivning med en utpräglad visuell glädje och stor kreativitet! De fångar tidsandan i ett samtida formspråk med en sparsmakad färgsättning som är både lekfull och sensuell. De visar att boken är ett suveränt medium som har fortsatt giltighet och hög relevans för alla i en tid där digitaliseringen dominerar många människors tid och uppmärksamhet."

Jennifer Bergkvist och Moa Sundkvist delar kontor i Stockholm där de jobbar med bl.a. böcker, tidningar, illustration och grafik. De undervisar och föreläser också i design och teori. De har nyligen avslutat samarbetet med den grafiska identiteten till Konstfacks Vårutställning 2019. Båda har examen i visuell kommunikation från Konstfack.

Jennifer Bergkvist: www.jenniferbergkvist.se
Moa Sundkvist: www.moasundkvist.se

 

Övriga stipendiater är Matilda Sandström och Younès Othman (Beijers, Kalderéns och Wallmarks fond), och Per Brandstedt (Axel Larssons Minnesfond). Stipendierna delades ut på Svensk Forms årsmöte den 25 maj i Göteborg.

Svensk Form: svenskform.se/stipendier

Uppdaterad: 3 juni 2019
Sidansvarig: