Konstfack-doktorand får Bruno Mathsson-pris 2019

15 maj 2019

Årets Bruno Mathsson-pris går till konst- och designduon Folkform som består av Anna Lovisa Holmquist (doktorand på Konstfack) och Chandra Ahlsell.

Folkform: Anna Lovisa Holmquist och Chandra Ahlsell (Foto: Erik Lefvander)


Stiftelsen Karin och Bruno Mathssons fond skriver i sin motivering:
"2019 års Bruno Mathsson-pris tilldelas Chandra Ahlsell och Anna Lovisa Holmquist i konst- och designduon Folkform, för deras angelägna undersökningar av hur material och tillverkningsmetoder värderas inom nutida möbelproduktion. Prestigelöst och processinriktat fördjupar de sig i den traditionella industri- och hantverkskunskap som riskerar att gå förlorad, och skapar nya konstnärliga och distinkta uttryck. Deras projekt realiseras ofta i fria processer, drivna av lika mått nyfikenhet, mod och integritet."

Bruno Mathsson-priset delas ut årligen av Stiftelsen Karin och Bruno Mathssons fond sedan 1984 och är det största designpriset i Norden med en prissumma på 250 000 kronor. Årets prisutdelning äger rum på Nationalmuseum i Stockholm tisdagen den 4 juni, kl 17.30. Nationalmuseums nya museibänkar är formgivna av Folkform.

Stockhomsbaserade Folkform grundades 2005. Anna Lovisa Holmquist och Chandra Ahlsell inledde sitt samarbete under studierna i industridesign på Konstfack. Båda formgivarna har gått ytterligare utbildningar i New York, London samt Köpenhamn. Anna Lovisa Holmquist är doktorand på programmet Konst, teknik och design, som druvs gemensamt av Konstfacks och KTH. Folkform finns representerade i samlingarna vid Nationalmuseum i Stockholm och Nasjonalmuseet i Oslo.

Anna Lovisa Holmquist: www.konstfack.se/Forskning/Forskarutbildning/Doktorander/Holmquist-Anna/

Folkform: www.folkform.se

Uppdaterad: 15 maj 2019
Sidansvarig: