Nytt bokstaveringsalfabet med koppling till Konstfack

6 december 2018

Nathalie Ruejas Jonson, Tom Hedqvist och Owe Gustafson är några av de som skapat förslag på ett nytt och mer jämställt bokstaveringsalfabet kallat Adam Berit. Fredrika Bremer-förbundet och Rättviseförmedlingen står bakom initiativet.

Det svenska bokstaveringsalfabetet består sedan 1891 enbart av mansnamn. Detta alfabetet används av svenska myndigheter, bland annat inom flygtrafik, sjöradio och Försvarsmakten för att minska risken för missuppfattningar.

Fredrika Bremer-förbundet och Rättviseförmedlingen vill göra bokstaveringsalfabetet mer jämställt – genom att byta ut flera manliga namn mot kvinnliga. Det nya bokstaveringsalfabetet finns till för alla som vill bokstavera för ökad jämställdhet och representation.

Några av de som har visualiserat det nya bokstaveringsalfabetetet är Nathalie Ruejas Jonson (masterexamen från Konstfack 2018), Tom Hedqvist (professor på Konstfack 1994-2000) och Owe Gustafson (student på Konstfack 1959–1964).

Till den första omgången visualiseringar har även Sara Edström och Göran Söderström bidragit. Tanken är att ytterligare visualiseringar ska skapas.

 


Från vänster: förslag från Nathalie Ruejas Jonson, Tom Hedqvist och Owe Gustafson


Nya bokstaveringsalfabetet Adam Berit: adamberit.se

Uppdaterad: 6 december 2018
Sidansvarig: