Konstfackstudent regisserar långfilmen "Händelser i Ydre"

17 januari 2018

Alexander Rynéus långfilmsdebut är en uppdaterad Sverigeskildring som vandrar genom myter och verklighet med de små ögonblicken i fokus i en av Sveriges minsta kommuner som ständigt hotas av nedläggning. Filmen har premiär den 27 april på Folkets Bio.


Alexander Rynéus går andra året på kandidatprogrammet Konst på Konstfack. Han arbetar främst med film, fotografi och text där det ofta handlar om utforskande bland mellanrum, mikrohistorier och möten mellan olika bestämda verkligheter. I filmerna återfinns fokuset på scenerna och situationerna med en underliggande humor.

Dokumentären "Händelser i Ydre" (internationell titel: Giants and the Morning After) är regisserad av Alexander Rynéus, Per Bifrost och Malla Grapengiesser. Filmen berättar om ett stycke tid och liv i en av Sveriges minsta kommuner som ständigt hotas av nedläggning. Den följer några människors arbete och vardag som blandas med traktens trolska och hemlighetsfulla natur.

Ett stråk i filmen är urgamla berättelser som snuddar vid skuggorna från det förgångna där Jätten Bule och Ur-kon vandrade. Men nu kämpar kommunalrådet för att öka invånarantalet i kommunen. Världen utanför gör sig påmind i form av flyktingströmmen som skapar nya initiativ och lösningar med effekter för kommunens invånare. En uppdaterad Sverigeskildring som vandrar genom myter och verklighet med de små ögonblicken i fokus.

Alexander Rynéus har regisserat flertal dokumentärer tillsammans med Per Bifrost, som är producerade av Malla Grapengiesser, men "Händelser i Ydre" är långfilmsdebuten. Tidigare filmer har visats bland annat på CPH:DOX, Göteborgs Filmfestival, Edinburgh International Film Festival, Cannes Short film Corner, samt tävlat i Tempo Documentary Award och sänts på SVT.

Alexander Rynéus: alexanderryneus.se

Folkets Bios hemsida om "Händelser i Ydre": www.folketsbio.se/film/handelser-i-ydre/


Från vänster: Per Bifrost, Alexander Rynéus och Malla Grapengiesser

Uppdaterad: 17 januari 2018
Sidansvarig:

Konstfack
LM Ericssons väg 14
126 26 Stockholm
Tel: 08-450 41 00
Kontakta oss

Webbkarta / Cookies

Sociala kanaler
Facebook, Instagram & YouTube

Nyhetsbrev
Senaste nytt, tips om utställningar och mycket mer.