Nomineringar och pris till Konstfackare

24 februari 2017

På filmfestivalen CPH:DOX är Magnus Bärtås film "The Strangest Stranger" nominerad till NORDIC:DOX Award. Filmen "Brev till Sverige" av Salad Hilowle är nominerad i tävlingen Tempo Short Award på Tempo Dokumentärfestival. Och Jakob Ojanen får ett stipendium av Västerås stads kulturnämnd.

Stillbild ur filmen "The Strangest Stranger" av Magnus Bärtås.


Filmen "The Strangest Stranger" av Magnus Bärtås, professor på Konstfack, är en skildring av Johnnie Walkers (egentligen Joni Waka) liv – en judisk man i Tokyo och förebild för en karaktär i Haruki Murakamis roman "Kafka på stranden". Den experimentella dokumentären The Strangest Stranger utgår från Magnus Bärtås möten med Johnnie Walker under närmare 20 års tid. Filmen har världspremiär på filmfestivalen Copenhagen International Documentary Film Festival (CPH:DOX) och är nominerad till priset NORDIC:DOX Award.

Kortfilmen "Brev till Sverige" av Salad Hilowle, student på kandidatprogrammet Konst, är nominerad till Tempo Short Award 2017 på Tempo Dokumentärfestival. Filmen är en poetisk skildring av en mor och en dotter som utväxlar brev. Mamman har flyttat tillbaka till Somalia och längtar nostalgiskt till det Sverige hon minns. Hennes vuxna dotter bor kvar i Gävle, men är inte lika hoppfull om landet som det blivit, med rasister på gatorna. Filmen hade tidigare i år premiär på Göteborg Film Festival.

Jakob Ojanen, som gick ut Konstfack 2008, får ett kulturstipendium av Västerås stads kulturnämnd i kategorin "Bild". Ur motivering: "Jakob Ojanen visar ett konstnärskap som med stort allvar och med stort mod är på väg vidare – in i ett nytt läge och mot en ny fas. ”Utan skyddslina och med förbundna ögon” som Jakob Ojanen själv formulerar det."


CPH:DOX: cphdox.dk

Tempo Dokumentärfestival: tempofestival.se

Jakob Ojanen: jakobojanen.com

Uppdaterad: 24 februari 2017
Sidansvarig: